Når hele huset dufter at nybagt rugbrød

Er der noget så dansk som rugbrød? – Jeg tror det næppe. Her i huset er rugbrødet i særdeles høj kurs og det skal være hjemmebagt! Surdejen har vi fået af Morten mor, og hendes surdej går mere 25-30 år tilbage, da den er gået i arv fra hendes egen mor. Det er fantastisk, bare ved at røre nogen ingredienser sammen og tilsætte surdej, som er det der får rugbrødet til at hæve, så har man næsten lavet er rugbrød. Vi plejer at røre dejen sammen enten om aftenen, og lade det hæve over natten, og bage det om morgenen. Andre gange røre vi det sammen om morgenen og bager det sidst på eftermiddagen, – de dage har man kun lyst til rugbrød til aftensmad, for hele huset dufter er nybagt rugbrød.

Vi bager frisk rugbrød 1-2 gange i ugen, da hjemmebagt rugbrød uden E-numre  og konserveringsmidler “kun” holder sig frisk 3-4 dage. Men tilgengæld ved man 100% hvad der er i det brød man spiser! Når vi ikke at spise et rugbrød helt færdig inden vi bager det næste, har vi jo en del dyr det sætter stor pris på at få rester. Hønsene tager det lige som det er fra posen, kaninerne elsker tørrede brødskorper, som er rigtig godt gnave materiale til deres tænder der vokser hele livet, og ænderne elsker brødterninger der er opblødt i lidt vand, så vi bager hellere lidt oftere og påskønner et frisk hjemmebagt brød.

2 comments

  • Det ser virkelig godt ud! Jeg har allerede beundret de melfri proteinboller og den mel- og sukkerfri rabarbertærte. Får vi også en opskrift på rugbrødet?
    PS. Det gør ikke noget, hvis I ikke får svaret med det samme, hellere sent end aldrig!

    • Malene

      Hej Ari
      Tak for de pæne ord!
      Dette rugbrød, kan jeg sagtens give dig en opskrift på, da det som jeg skriver er en mere end 25-årig opskrift fra min svigerfamilie, men det er desværre den vi selv er gået væk fra igen, da vi blev trætte af vi ikke kunne nå at spise den mens den var frisk. Endnu er vi kun 2 mennesker, og det kniber altså vi kan nå at spise 3 L rugbrød på 2-3 dage, selv om vi begge elsker rugbrød ret højt 🙂
      I et af mine nyeste indlæg, der hedder “Hjemmelavet/dyrket er bare en skøn tilfredsstillelse” omtaler jeg også rugbrødet, idet vi har fundet en ny opskrift, der kan holde sig frisk en hel uge. Det er dog en nyere opskrift, som jeg ikke kan tillade mig at ligge ud på vores hjemmeside, men send mig evt. en mail på malene@landlivet.dk så kan jeg være dig behjælpelig med hvor du kan finde den 🙂
      De bedste hilsner Malene – Landlivet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *